Release Forms

Når en kunde køber dine billeder som royalty-free stock photos, så forventer og kræver kunden samtidig, at du indestår for, at den eller de personer, der optræder på billedet ikke kan gøre krav på betaling (udover hvad du eventuelt allerede har betalt til dem).

For at sikre at der er styr på formalia omkring dette, så kræver næsten alle stock photo hjemmesider, at billeder af identificerbare personer ledsages af en model release form, hvor personen billedet godkender at billedet frit må anvendes kommercielt af en eventuel køber og at denne kommercielle anvendelse kan ske uden betaling (udover engangsbetalingen for download af billedet).

Denne model release form skal underskrives af både fotograf og model og vedhæftes, når du indsender dit billede til godkendelse.

Hvert enkelt stock photo website har deres egen skabelon for “model releases”, men uanset hvilken skabelon du vælger at bruge, så sørg for at fjerne stockphoto sites eget logo og firmaoplysninger fra release formularen, inden du indscanner og indsender dokumentet.

Eksempelvis så vil din release form blive afvist hos Dreamstime.com, hvis du bruger iStockPhotos udgave, hvor iStockPhotos logo vises oppe til højre.

Her er et link til en “model release form” skabelon:

http://contributors.gettyimages.com/img/articles/images/model%20release%20-%20english%20-%20clean.pdf

Husk at du kun behøver en model release form fra hver person. Også selvom du ønsker at sælge billedet via 10 forskellige microstock websites. Du kan frit vælge hvilket websites skabelon, som du ønsker at bruge.

De underskrevne release forms kan normalt genbruges til flere fotooptagelser. Hvis du tager billeder af ægtefælle eller børn, behøver du med andre ord ikke at uploade en ny release form hver gang. Du kan hente den frem fra arkivet og tilknytte den, når du indsender dine nye billeder.

Eneste kendte undtagelse er iStockPhoto, som for nylig er begyndt at kræve ny release form for hvert nyt batch af billeder. Det er pænt tidskrævende og føles ret overflødigt.

Hos danske Colourbox.com skal model release forms IKKE uploades. Til gengæld er det dit ansvar altid selv at have en underskrevet aftale med alle personer på billedet, som du kan fremvise til Colourbox og Colourboxs kunder på forlangende.

Hvis du er praktisk anlagt, så sørg for altid at have et par udskrevne model release formularer og en kuglepen med dig, når du på tur med dit kamera.

Eller endnu bedre – Download app’en Easy Release. Hent iOS app | Hent Android app.