Home Sådan sælger du dine billeder som stock photos Kapitel 10 – Godkendelse og afvisningsårsager

Kapitel 10 – Godkendelse og afvisningsårsager

Det er langtfra alle de billeder, som du indsender og uploader til stock photo websites, som bliver godkendt.

Vores godkendelsesprocent ligger på 60-70% afhængig af, hvordan jeg regner den ud.

Indledningsvist lå procentsatsen på omkring 40%. I dag bliver vi skuffede, hvis mindre end 80% af billederne i et nyt batch bliver godkendt.

Her får vores egen liste med de fire hyppigste årsager til, at vores billeder ikke klarer kvalitetskontrollen hos stockphoto-bureauerne.

Hyppigste årsag – Uskarpt billede

Husker du at zoome 100% ind på dit billede for at tjekke skarpheden i billedets detaljer?

Indtil for nylig gjorde jeg (Troels) ikke. I mange år levede jeg i lykkelig uvidenhed om, at jeg de billeder som jeg printede ud til væggen eller delte på sociale medier var flotte, men uskarpe ved 100% zoom.

Reviewerne hos ShutterStock, iStockPhoto, Fotolia og de andre større fotobureauer er dog væsentlig mere kritiske end din gennemsnitlige Facebook ven.

Fokus i dit fotografi skal stå knivskarpt. Kassér billedet allerede inden det forlader Lightroom, hvis dit kamera ikke fangede motivet optimalt.

Og hvis du fortsat får billeder afvist pga. uskarphed, så brug feedback konstruktivt og bliv bedre til at tjekke skarpheden i dine billeder. Det gør dig på sigt til en bedre fotograf.

Næsthyppigste årsag – Copyright Infringement

Med mindre du har indsendt dit billede som editorial content (link til beskrivelse af editorial content), så skal du være ekstremt opmærksom på hvilke logoer og varemærker, som optræder på dine billeder.

Helt grundlæggende så

Eksempler på afviste billeder:

Links til ShutterStock, iStockPhotos egne eksempler:

Tredjehyppigste årsag – Manglende model release

Afvisningsårsagen “This photo requires a signed model release” er en rigtig dødbider. Især når du har taget et teknisk perfekt billede med godt salgspotentiale og har brugt tid på at tilføje en stak rigtig gode keywords.

Jeg er for længst holdt op med at indsende billeder, hvor der optræder identificerbare personer (med mindre jeg har en underskrevet release form fra dem).

Men jeg får alligevel jævnligt afvist billeder pga. manglende release forms. Eksempelvis når en striks reviewer opdager en sløret silhouet af et menneske i baggrunden på et af mine billeder.

Se eksempel nedenfor

Parasailing billede

iStockPhoto er ekstremt strikse. BigStockPhoto, Fotolia og PhotoDune er også ret pernitne. Mens eksempelvis ShutterStock og 123RF har valgt en lidt mere pragmatisk linje og eksempelvis lod ovenstående billede slippe igennem uden krav om indsendelse af en model release form.

Hos danske ColourBox.com er der intet krav om indsendelse af model release (men til gengæld er det dit ansvar at sikre, at du har ret til at sælge billedet royaltyfrit).

Fjerdehyppigste årsag – Billedstøj

En del af mine billeder bliver afvist med begrundelsen “Excessive noise”. Ethvert billede indeholder billedstøj. Ofte er omfanget så begrænset, at det ikke kan ses af det menneskelige øje eller alternativt kan det fjernes med en “noise reduction” funktion i dit billedbehandlingsprogram.

Forrige kapitel – Kategorisering og indsendelse af billeder

Næste kapitel – Indtjening og udbetaling